Historiikki
LIONS CLUB ALAHÄRMÄ
– 60 VUOTTA –
HISTORIIKKI
1961-2021
Sisältö
Johdanto
1960-LUKU
1970-LUKU
1980-LUKU
1990-LUKU
2000-LUKU
2010 LUKU
-
-
- Lahjoituksia ja hankintoja
- Aktiviteetteja nuorison, ja muidenkin, hyväksi
- Projektiluonteista toimintaa: nuorisovaihto, Lions Quest, liikuntahalli, skeittiparkki
- Paikallinen varainkeruu
- Valtakunnallinen varainkeruu: Punainen Sulka sekä Arne Ritari -säätiö ja lionsritarit
- Kansainvälinen varainkeruu: LCIF ja Melvin Jones -jäsenyys
- PUOLISO- ELI LADYTOIMINTA
-
LIITTEET
Liite 1 : Klubimme keskeiset toimihenkilöt kautta aikain
Liite 2: LC Alahärmän jäsenet 2010 -21
Liite 3: Klubin ulkopuoliset palvelutehtävät
Liite 4: In Memoriam
– LC ALAHÄRMÄ –
JOHDANTO
Härmä tunnetaan yli Suomen. Härmän veri, Härmän puukko, Härmän häjyt eli Isoo-Antti, Rannanjärvi, Anssin Jukka ja hurjat laulut, ovat kaikki samaa Härmää. Härmä on paljon muutakin. Se on muun muassa Vaasan Jaakoon ja Nikke Pärmin syntymäpitäjä. Härmäläiset ovat tunnettuja yritteliäisyydestään ja ahkeruudestaan.
Samuli Paulaharju kuvasi härmäläistä maisemaa Kotoluhdalta Lapuan suuntaan:
”–Korkeana kaartuu taivaan kumu, ja laajana aukeaa suuri Lakeus sen alla. Kaukana ovat maan ääret ja kaukana taivaan ranta. Metsä lakeuden laitamilla painuu kovin matalaksi, ja kauimmaiset Löyhingin takaiset nevamänniköt vaipuvat mantereen tasalle. Maan sini ja taivas siellä yhtyvät, vain tumma viiru välkkyy niiden vaiheilla–”. (Härmän Aukeilta, 1932 WSOY).
Edellä mainittuun Samuli Paulaharjun kuvailemaan maisemaan perustettiin 11.10.1961 Härmän Lions Klubi. Se on perustamisjärjestyksessä Suomen 180. klubi. Piirejä oli maassamme silloin vain neljä, ja jäseniä klubeissa yhteensä 5.238. Charter Night – juhlaa vietettiin ensimmäisen kerran 17.2.1962 LC Kauhavan toimiessa kummina.
LC Härmä toimi sekä Alahärmän että Ylihärmän alueella vuoteen 1977, jolloin ylihärmäläiset lionit perustivat oman klubin. Siitä lähtien molemmilla on ollut silloisten kuntiensa mukaiset nimet: LC Alahärmä ja LC Ylihärmä. Nykyäänhän kummankin klubin kotipaikka on Kauhavan kaupunki.
LC Alahärmästä on tehty historiikki sen toiminnan jokaisella vuosikymmenellä. Tässä historiikissa painopiste on klubin toiminnassa vuosien 2011 ja 2021 välinen aika. Aikaisempi historia ohitetaan vain keskeisimmät tapahtumat huomioon ottaen
Alahärmäläiset ovat pitäneet kuukausikokouksensa kuukauden toisena torstaina kello 19.00 alkaen. Kokouspaikana oli vuoteen 2021 saakka käytössä Härmän Kuntokeidas (Kiinteistö Oy Alahärmän Säästökulma, Kauhavan Alahärmä). Sen jälkeen kokoustila on vaihdellut, eniten käytössä on ollut Alahärmän häjyylyperinteen keskus.
– LC HÄRMÄT –
1960-LUKU
Oli kulunut 44 vuotta ja 2 kuukautta Lions-järjestön perustamisesta Chicagossa, kun härmäläiset saivat oman klubin. Varsinainen perustamiskokous pidettiin lokakuun 11. päivänä 1961 Ylihärmässä. Klubin nimeksi tuli LC Härmät.
Klubi oli siis kahden kunnan yhteinen, mutta isiltä peritty kiistely Härmien paremmuudesta oli pannassa, samoin lions-periaatteiden mukaisesti kiistely uskonnosta ja politiikasta.
Klubin perustamista juhlittiin helmikuun 17.päivänä 1962 hotelli Centralissa, Vaasassa. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan piirikuvernööri Viljo Tervahauta.
Ensimmäinen aktiviteetti merkittiin aikakirjoihin joulukuussa 1961; molemmissa Härmissä järjestettiin samanaikaisesti TV-, radio- ja kodinkonenäyttely. Näyttelyn tuotolla ostettiin ensimmäinen klubin hankkima televisio Härmien yhteiseen vanhainkotiin. Tästä alkoi perinne, joka jatkuu: ”päivätyönsä tehneiden kuntalaisten” huomioinnilla on pysyvä sija härmäläisten leijonien sydämissä.
Alusta alkaen ovat ohjelmassa olleet vuosittaiset kirkkotilaisuudet, ohjelmalliset yleisöjuhlat, veikkaukset, luontoprojektit, liikennepäivät ja erilaiset kökät eli talkoot. Esitelmillä elävöitettiin kokouksia jo varhain. Nuorten osallistumista kansainvälisille nuorisoleireille tuettiin jo 60-luvulla. Myöskin muu avustustoiminta vakiintui.
Jo nuoruusvuosinaan klubi oli aktiivinen ja ulospäin suuntautunut ja vaikutteita ulkomaailmasta ammentava. Tältä sektorilta tulee 60-luvulta mainita aloite kahden uuden klubin perustamisesta; LC Lapua vuonna 1962 ja LC Evijärvi-Kortesjärvi vuonna 1963. Vuonna 1963 klubi sai symbolikseen myöskin oman viirin. Kanssakäymistä muiden klubien kanssa on harjoitettu kautta aikain.
– LC HÄRMÄT / LC ALAHÄRMÄ –
1970-LUKU
Tehtiinpä kirjakin, vuonna 1974 kaskukirja ”Moon Härmästä”, josta tarvittiin parikin painosta! Idea oli ylihärmäläisen Väinö Takalan. Materiaalia saatiin mm. kaskunkeruukilpailulla. Panos kulttuurin alalla on muutenkin merkittävä; vuosittaisia kannustusstipendejä kulttuurielämälle ja harrastustoimintaan on jaettu lukemattomia.
Vuosi 1977 oli, sitten klubin perustamisen, merkittävin vuosi: klubi jakautui kahtia! ” LC Härmät -klubin jakautuminen tuntui toiminnassa alusta alkaen mukana olleista vaikealta, olihan kuudentoista yhteisen toimintavuoden aikana luotu pitäjien välille merkittäviä yhteyksiä”, muistelee jakautumisaikojen sihteeri. Päätös klubin jakamisesta osoittautui kuitenkin ajan mittaan oikeaksi ratkaisuksi; innostus valtasi mielet jälleen ja entistä enemmän voitiin toimia oman kunnan ja lähiympäristön hyväksi.
Veljien sekä ruumiillisen että henkisen kunnon ylläpitäminen on ollut kantavana periaatteena läpi vuosien; on ollut haastehiihtoja, hiihtoretkiä, lentopalloturnauksia, ammuntaturnauksia, suunnistuksia, ukkojumppaa, keskiviikkokävelyä, yms.
Myöskin seppeleenlaskut sankarihaudoille vakiintuivat vuosittaisina tapahtumina jo 70-luvulla.
– LC ALAHÄRMÄ –
1980-LUKU
Vuoden 1980 maaliskuussa vihittiin klubin oma lippu, jonka ladyt lahjoittivat! Piirikokouksen järjestäminen hoidettiin tyylikkäästi vuonna 1983.
Näyttävin palvelutempaus, joka sai mukaansa miltei kaikki paikkakunnan palvelutehtävissä toimivat yrittäjät ja lähes tuhat kuntalaista, oli keväällä 1985 järjestetty palvelupäivä (uusittiin vuonna 1988). Ideana oli palvella yhden päivän kuntalaisia ilman rahaa ja hintaa. Samalla pyrittiin luomaan läpileikkaus ja näyttely kunnan palvelumuodoista.
Tempaus huomioitiin erittäin harvinaisella kansainvälisen Lions-liikkeen tunnustuksella, ”Top 10 club service activity award”, jolloin se luokitellaan yhdeksi kymmenestä parhaasta palveluaktiviteetista maailmassa.
Palkinto saatiin tällöin Suomeen ensimmäisen kerran. Idea palvelupäivän toteuttamisesta oli silloisen presidentin, Esko Töylin.
Kansainvälisten yhteyksien vaaliminen sekä toisten kansojen historian, kulttuurin ja elämäntapojen ymmärtäminen kuuluvat lionismiin. Tämän periaatteen mukaisesti on LC Alahärmäkin avannut 1980-luvulta ovia ulkomaailmaan mm. hankkimalla ystävyysklubin Sri Lankasta.
Vuosikymmenen loppupuolen suuria aktiviteetteja oli myöskin värityskirjan kustantaminen. Kirjaa jaettiin kaikille alahärmäläisille 3-10 -vuotiaille lapsille, ja myöhemmin myytiinkin. Suosittu artikkeli oli myöskin puinen matkamuistoesine.
Tällä vuosikymmenellä lähti lion Seppo Förstin ideasta liikkeelle tänäkin päivänä klubin tärkein aktiviteetti eli mainostaulujen pystytys valtatien varteen sekä erityisesti mainostilan myynti tauluihin. Tällä aktiviteetilla on hankittu rahaa erilaisiin lahjoituksiin kymmeniä tuhansia euroja
– LC ALAHÄRMÄ –
1990-LUKU
Pienelle klubille varsin ainutlaatuista oli sen jäsenen, Esko Töylin nimittäminen ensin F-piirin piirikuvernööriksi, sitten liiton varapuheenjohtajaksi ja vuonna 1992 Suomen Lions-liitto ry:n puheenjohtajaksi.
Vuonna 1992 pidettiin myöskin klubin 30-vuotisjuhla, jossa yhteydessä luovutettiin Esko ja Helena Töylille Melvin Jones -jäsenyydet. He olivat tällöin kolmas suomalainen leijonaperhe, joka sai jäsenyyden.
Merkittävä aktiviteetti vuosikymmenen alusta oli Alahärmä-kuvateoksen julkaisu. Projektin valmistelu aloitettiin jo 80-luvun lopulla. Lähes 100-sivuinen kirja noin 120.000 markan kustannusarviolla ja 1200 kappaleen painoksella oli sellainen voimainkoetus, että ao. toimikunta ansaitsee tulla mainituksi: Heino Näsi, Jouko Kalijärvi, Pekka Kallionpää.
Kirjassa on 181 kuvaa, joista värikuvia 111. Teoksessa on tekstiä myöskin ruotsiksi ja englanniksi. Tärkeänä apuna hankkeessa oli Härmän Kameraseura.
Sotiimme lähteneille, silloisen kokoontumispaikan liepeille, Veteraanipuistoon (Onnelan nuorisoseurantalon lähelle) paljastettiin vuonna 1990 muistokivi ja laatta, jotka klubi hankki yhdessä Alahärmän kunnan kanssa.
Samaten sotiemme sankarivainajien muistolaatan hankinnassa seurakuntatalolle oli klubilla päävastuu, rahoitukseen osallistuivat myös kunta ja seurakunta. Laatassa on 217 sankarivainajan nimi. Muistolaatan juhlallinen paljastus tapahtui Suomi 75-juhlassa 6.12.1992. Muistolaatan ovat suunnitelleet Antti Ojanperä ja Olavi Antila.
Historiaa klubi teki vuosijuhlassaan 12.3.1995 luovuttamalla viisi Melvin Jones-jäsenyysmerkkiä kerralla! Huomionosoituksen kohteina olivat klubin perustajajäsenet; Olavi Antila, Aarre Eira, Jouko Heikkilä, Pekka Kallionpää ja Kalervo Myllykoski.
Vuoden 1995 piirikokouksessa saatiin klubiin myöskin arvostettu Pohjanmaan Leijona-titteli. Huomionosoituksen kohteena oli Antti Ojanperä. Samana vuonna NSR -tilaisuudessa Seinäjoella oli Esko Töyli jälleen huomionosoituksen kohteena; hänet nimitettiin Lions-ritariksi.
Eräs merkittävä aktiviteetti 1990-luvulla (ulottui 2000-luvulle) on ollut ns. mainoskassiaktiviteetti, jossa klubi myy mainostilaa muovikasseihin, painattaa kassit ja välittää ne kauppaliikkeille asiakkaille myytäväksi. Kyse oli LC Alahärmän perustajajäsenen, lion Aarre Eiran vuonna 1996 klubiin tuomasta aktiviteetista.
Syksyllä 1995 klubi tarttui tähänastisen historiansa, ainakin kustannuksiltaan, mittavimpaan projektiin. Presidentti Jari Välikankaan aloitteesta ryhdyttiin selvittämään mahdollisuuksia rakentaa uudelleen, vanhalle paikalleen, perinteitä kunnioittaen Pirin riippusilta.
Hanketta katsottiin puoltavan paitsi kulttuurihistorialliset, myöskin liikenneturvallisuusnäkökohdat: Silta loisi turvallisen kevyen liikenteen väylän Pirin- ja Asemanseudun asuntoalueiden sekä koulukeskuksen, kirjaston, urheilukentän, teollisuusalueen suunnan ja kuntakeskuksen välille.
Vaikkei klubin tarkoituksena olekaan toimia miljoonahankkeen rahoittajana, kantoi se kortensa kekoon kustantamalla siltasuunnittelun. Se puolestaan rahoitettiin myymällä hiekoitusmursketta ovelta ovelle. Em. suunnitelmat on luovutettu Alahärmän kunnalle. Yhteistyössä kunnan kanssa on haettu mm. EU–rahoitusta, vielä ilman tulosta. Hankkeen tiimoilta on myöskin neuvoteltu useiden kansanedustajien ja muiden vaikuttajien kanssa. Onpa suunnitelmia esitelty Brysselissäkin.
Vuodet ovat vierineet, mutta ajatusta riippusillasta ei ole haudattu. Vuonna 1997 hankittiin siltaan sopivaa vaijeria toimintansa lopettaneen Luikonlahden kaivoksen varastosta. Vuosina 2005 ja – 06 ideoitiin uutta siltaa yhteistyössä Helsingin Teknillisen korkeakoulun kanssa.
Siltahankkeen hinnaksi kevyen liikenteen ratkaisuna toteutettuna arvioitiin aikoinaan 1,0 – 1,2 milj. markkaa eli alle 200.000 euroa. Tämän päivän hinnoin puhuttaneen kaksinkertaisesta summasta.
Koska hanketta ei ole haudattu, ollaan siltasuunnitelmia päivittämässä 2020-luvulle. Hankkeeseen on saatu yksityistä rahoitusta. Eli perästä kuuluu……….
– LC ALAHÄRMÄ –
2000-LUKU
Vuosituhannen vaihtuessa klubi alkoi kurkottaa yhä korkeammalle. Kauden 2000- 01 presidentin, Mauri Pihlajamäen aloitteesta klubi nimittäin alkoi suunnitella näkötornia Yliviitalan Huhdankalliolle. Pihlajamäki kertoo halunneensa tehdä härmäläisille ja muillekin paikan, josta kaunista lapuanjokilakeutta voi katsella vähän laajempana.
Näkötornihanke käynnistyi vuoden 2000 syksyllä, ja kaksi vuotta tornia ja sen ympäristöä rakennettiin sekä lionsveljien talkootyönä että Länsi-Suomen ympäristökeskuksen EU–rahoituksella ja vielä lähiympäristön yritysten tuella. Tornin varsinaiset pystyttäjät (Juhani Ikola ja Jyrki Hietala) olivat ympäristökeskuksen palkkaamia. Tornin korkeus on 12 metriä.
Kun alueelle nousi myös hirsikota ja puuvarasto, syntyi Leijonapuisto, jonka juhlalliset vihkiäiset pidettiin kesällä 2002.
Vieraskirjan mukaan tornilla ja kodalla on käynyt vierailijoita ympäri maailman. Näkötorni on sittemmin luovutettu Hunurijärven matkailukeskukselle.
Kansainvälinen nuorisovaihtoleiri 2002 toteutettiin elokuussa Etelä-Pohjanmaalla, Kuortaneella, Haapaniemen leirikeskuksessa. Leiri kesti 10 päivää, jota ennen nuoret olivat kaksi viikkoa eri perheissä F-, G-, O- ja M-piirien alueella. Vetovastuu oli LC Alahärmällä, vastuuhenkilönä eli leiritoimikunnan puheenjohtajana toimi Asko Hakola ja jäseninä kolme klubiveljeä.
Leirillä oli 35 nuorta 18:sta maasta sekä mukana viisi leiriohjaajaa ja leirinjohtaja, oman klubialueen nuorista. Leirin virallinen kieli oli englanti, mikä ei aiheuttanut ongelmia, sillä jokainen osasi sitä omalla tavallaan. Leirin henki oli alusta lähtien niin mahtava, että toinen auttoi toista tarvittaessa. Kaikki myöskin kunnioittivat toistensa uskontoa, kulttuuria taikka muuta vakaumusta.
LC Alahärmä ja erityisesti lion Asko Hakola on kunnostautunut F-piirin kansainvälisten nuorisoleirien järjestämisessä. Lion Asko on toiminut leirin johtajana vuosina 2002, 2005, 2008 ja 2011.
– LC ALAHÄRMÄ –
2010 LUKU
LC Alahärmä juhli 50-vuotista taivaltaan Park Hotel Härmän tiloissa (PowerPark) 22.10.2011. Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan Suomen Lions-liiton puheenjohtaja Heimo Potinkara ja F-piirin piirikuvernööri Heikki Loukola sekä runsas joukko kutsuvieraita.
Tilaisuudessa sai lionsritarin nimen ja arvon peräti kuusi LC Alahärmän lionia. Tilaisuuden juonsi klubimme presidentti Harri Yli-Rahnasto.
Lahjoituksia ja hankintoja
LC Alahärmän voidaan katsoa panostaneen tällä vuosikymmenellä entistä enemmän aktiviteettiensa jatkuvuuteen. Klubihan on tullut tunnetuksi paitsi merkittävistä lahjoituksista sekä vanhusten että nuorison hyväksi myös omasta toiminnastaan em. ryhmien parissa. Lahjoitusten määrä vuositasolla on viime vuosina ollut 15.000 – 20.000 euroa. Ennätyksellisin lienee kausi 2017-2018, jolloin lahjoitettiin noin 26.000 €. Paljoa ei hävinnyt seuraavakaan kausi, jonka päättyessä 30.6.2019 lahjoitusten saldo oli noin 25.000 euroa.
Kauden 2017-2018 merkittävin lahjoitus oli defibrillaatorin eli sydäniskurin hankinta kolmeen alahärmäläiseen kauppaliikkeeseen. Myös niiden kaikille avointa käyttökoulutusta tarjottiin. Syksyn Turvapäivässä klubi lahjoitti kuntalaisille myös tuhat palovaroitinta.
Lisäksi klubi on tehnyt lukuisia lahjoituksia; piano, televisioita, radioita, tauluja, kuulolaitteita yms. sairaaloihin ja vanhainkoteihin. On hankittu pyöräilykypäriä koulunsa aloittaneille, biljardipöytiä nuorisotiloihin, esiintymislava torille jne. On järjestetty syntymäpäiväjuhlia, kustannettu päivällisiä ja käyty muuten vaan tapaamassa keskustelun merkeissä. Taloudellisen avun tarpeessa olevia on avustettu rahallisesti ja muutamia on tuettu kustantamalla virkistyslomia. Koulumenestystä on tuettu stipendein puolisoiden (ladyjen) kanssa ja muistettu nuorison harrastustoimintaa.
Klubin toimesta on pilkottu puita, raivattu metsää ja tienvarsia, rakennettu lapsille leikkipaikkoja, linnuille pesäpönttöjä, oikaistu hautakivirivejä, oltu rakennus- ja maalaustalkoissa, kuljetettu vanhuksia kirkkoon, viety sotaveteraaneille ja heidän leskilleen joulupaketteja, muistettu omaishoitajia, kerätty silmälaseja, nastoitettu kenkiä, jaettu sepeliä liukkaudenestoon, vaihdettu autoihin renkaita, järjestetty palvelupäiviä, liikennepäiviä, puhetilaisuuksia, juhlia, konsertteja, vuokrattu telttaa, viety edesmenneiden veljien haudoille kynttilöitä, kuljetettu varusmiehiä veteraanikeräyksissä jne. Edelleen on järjestetty piirin mestaruuskisoja mm. lentopallossa (ja voitettukin) sekä Lions SM -kartingkisoja. Viimeisin aluevaltaus on golf, jossa klubin ensimmäinen F-piirin piirinmestaruus kirjattiin aikakirjoihin vuodelle 2011.
Klubi jakaa aina kaiken rahan, jonka se aktiviteeteistaan saa.
Aktiviteetteja nuorison, ja muidenkin, hyväksi
LC Alahärmä on tullut tunnetuksi myös nuorisokerhostaan. Klubin organisoima nuorisokerho on toiminut jo kymmenisen vuotta. Klubi on palkannut vetäjät ja vuokrannut tilan kerran viikossa kokoontuvalle nuorisokerholle. Toimintaan osallistuu tällä hetkellä noin 10 – 15 yläkouluikäistä nuorta. Nuorille osallistuminen on ilmaista. Klubi järjestää kuljetukset ja välipalat kerhoon. Kerho järjestää nuorille erilaista viriketoimintaa, ja tekee myös mm. työpaikka- yms. vierailuja. Kerho pyörii vuosittain noin 3.500 eurolla. Kerhotoimintaa on aloiteltu klubimme antaman esimerkin mukaan myös muualla piirissämme. Kerhotoimintaan on kerran saatu avustusta myös Arne Ritari- säätiöltä (noin 2.000 € vuonna 2014).
Nuorisokerhoin ideoija ja väsymätön puuhamies lion Antero Ylinen sai piirikokouksessa 2016 ansioistaan kunnianimen Pohjanmaan Leijona.
Jatkuvuutta edustaa myös aina kouluvuoden ensimmäisinä päivinä elokuussa koulukeskuksen ympäristössä järjestettävä, paljon kiitosta saanut, koululaisten liikenteenohjaus. Toiminta onkin noussut arvoon arvaamattomaan, kun PowerParkissa järjestettävään kansainväliseen Power Truck-tapahtumaan saapuva rekkakolonna tulo osuu koululaisten kanssa samaan aikaan samoille teille.
Tämän vuosikymmenen pieniä, muttei vähäisiä aktiviteetteja olivat vielä:
* Alahärmän lukiolle hankittiin neljä ohjelmoitavaa robottia oheislaitteineen.
* Hakolan koulun opetuskäyttöön hankittiin älytaulu.
* Voltin ja Hakolan koulujen alueelle hankittu frisbee golf -radat.
Lasten urheiluharrastuksia on tehty mahdolliseksi mm. avustamalla välinehankinnoissa, toiminnan järjestelyissä ja turnauksiin osallistumisessa. Yleisurheilu, lentopallo, mäkihyppy, jalkapallo kuuluvat muun muassa lajikirjoon, jossa harrastusmahdollisuuksia on edistetty.
Paitsi nuorisosta ja vanhuksista klubi kantaa huolta myös keski-ikäisistä miehistä. Tammikuussa 2019 järjestettiin, jo toisen kerran, kaikille avoin ja ilmainen luentotilaisuus eturauhassyövästä. Tarkoituksena on aktivoida miehiä käymään ns. PSA –kokeissa laboratoriossa. Lions Ladyt järjestivät Hyvinvointi-illan, jossa oli luennoimassa fysiatrian erikoislääkäri Lasse Vuoto. Myös mm. muistiongelmista on järjestetty avoin luentotilaisuus.
Projektiluonteista toimintaa: nuorisovaihto, Lions Quest, liikuntahalli, skeittiparkki
Nuoretkin ovat osallistuneet aktiivisesti mm. klubin järjestämään kansainväliseen nuorisovaihtoon. Olemme ottaneet myös vastavuoroisesti ulkomaalaisia nuoria Alahärmään. Näin olemme pysyneet luomaan pysyviä kansainvälisiä yhteyksiä. Lasten ja nuorten terveen kasvun tukeminen ja riskikäyttäytymisen – kuten päihteiden käytön – ennaltaehkäisy on pitkäjänteistä, jatkuvaa ja suunnitelmallista työtä. Quest-ohjelmat sisältävät valmiiksi suunnitellut viikoittaiset oppituntiehdotukset 5 – 25-vuotiaille seuraavista aihepiireistä:
* turvallinen luokkayhteisö ja toisen kunnioittaminen
* itsetunto ja päätöksentekotaidot
* tunnetaidot
* vuorovaikutus ja ristiriitojen ratkaisu
* terveellinen elämä
Lions Questin historian aikana klubi on tarjonnut koulutuksen kaikkiaan 21 koulujen ja varhaiskasvatuksen opettajalle 20 vuoden aikana. Tämä aktiivisuus lienee poikkeuksellinen valtakunnallisellakin mitta puulla.
Aivan uudenlaista nuorisotyötä edustaa, valtakunnallisestikin, kaudella 2018-2019 tehty päätös: klubi sitoutui hankkeen vauhdittamiseksi osallistumaan Alahärmään rakennettavan liikuntahallin käyttökustannuksiin. Klubin apua ei tarvittu.
Loppukesästä 2021 sai lion Antero Ylinen ajatuksen skeittiparkista Alahärmään. Pian alettiinkin hahmotella Alahärmään sopivan skeittiparkin kokoa ja mallia sekä muodostettiin käsitys hankkeen budjetista. Alustavaksi budjetiksi määriteltiin 133.000 euroa, mikä tekee hankkeesta klubin historian ylivoimaisesti suurimman.
Alustavissa rahoitustiedusteluissa saatiin erittäin lupaavia kommentteja. Päärahoittaja on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, jonka osuus kokonaisbudjetista on 75 % (sisältää kaupungin osuuden, 15 %). Loppu koostuu klubin sekä yhteistyökumppanien rahoituksesta. Tietysti mukana on myös lionshenkeen kuuluvaa talkootyötä.
Paikallinen varainkeruu
Jotta lahjoitukset edellä todetussa mittakaavassa tulevat mahdollisiksi, tarvitaan tuottavia varainkeräysaktiviteetteja, joista merkittävin on tänä päivänäkin mainostaulut. Kyse on jo 1980-luvulla alkaneesta mainostaulujen pystyttämisestä Alahärmän läpi kulkevan valtatien varteen. Lion Seppo Förstin ideasta lähteneellä aktiviteetilla eli mainostilan myynnillä tauluihin on hankittu rahaa erilaisiin lahjoituksiin kymmeniä tuhansia euroja.
– LC ALAHÄRMÄ –
2020 LUKU
2020 maailmalla levisi Korona eli Covid virus. Lions toiminta hiljeni joksikin aikaa ja vain hallituksen kokouksia pidettiin ja välttämättömiä toimintoja ylläpidettiin. Virus tavoitti myös jäseniämme, mutta onneksi menetyksiltä on toistaiseksi vältytty.
Kuukausikokouksia ja aktiviteetteja käynnisteltiin sitä mukaa kun viruksesta opittiin ja kansalliset rokotusohjelmat käynnistyivät.
Vuonna 2022 tehtiin klubin historian suurin taloudellinen ponnistus Skatepark, skeittaukseen, skuuttaukseen ja pyöräilyyn tarkoitettu rata. Hankkeen kustannusarvio nousi suunnitelman edetessä aina lähes 150 000 eur asti.
Idea lähti Antero Ylisen iltalenkillä syksyllä 2021 kun hän näki nuorten kokoontuvan lukiorakennuksen katoksen alle säältä suojaan. Nuorilla ei ollut muuta tekemistä kuin toisensa sekä omat puhelimet ja kulkupelit. Antero huolestui että eikö nuorille tosiaan ole mitään paikkaa harrastuksille ja kokoontumiselle.
Tuota pikaa Antero keräsi toimikunnan ja ajeltiin katselemaan olemassa olevia ratoja ja haastateltiin niiden rakennuttajia. Netti oli suureksi avuksi kun Antero asiaan tutustui. Pikkuhiljaa malli alkoi hahmottua ja suunnitelmat kirkastua. Otettiin yhteyttä Suomen Rullalautaliittoon sekä ratoja rakentaviin yrityksiin ja tiedusteltiin vaihtoehtoja. Tutkittiin rahoitusvaihtoehtoja sekä -mahdollisuuksia. Paikaksi sovittiin nuorisoseurantalo Onnelan edusta. Onnelan johto oli välittömästi myönteinen hankkeelle, niinpä tontti vuokrattiin kaupungilta Onnelan suostumuksella.
Rahoitukseen osallistui ELY-keskus, Kauhavan kaupunki sekä joukko yritysmaailman tukijoita. Klubin omaakin rahaa tarvittiin hankeen toteutumiseksi. Lopulta tilattiin suunnitelma sekä kilpailutettiin pohjatyöt sekä radan valmistus.
Kevään tullen pohjatyöt tehtiin huolella pehmeän maapohjan takia. Itse radan valmistus alkoi juhannuksen jälkeen ja valmistui elokuun alkupäivinä. Avajaisia radalla pidettiin yhdessä Onnelan kanssa 4.9.2022.
Helmikuussa 2022 Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan. Sotaa pakoon lähteneitä pääasiassa lapsia, äitejä sekä vanhuksia alkoi tulla Euroopan maihin, myös suomeen. Klubimme oli alusta alkaen mukana Alahärmään majoitettuja Ukrainalaisia auttamassa, perustettiin sitä varten oma toimikunta. Ladyjen tukena kunnostettiin ja kalustettiin tyhjillään olevia asuntoja Ukrainalaisperheiden käyttöön sekä Kirkonkylään että Hakolaan. Kuljetettiin polkupyöriä, pesukoneita ja huonekaluja mistä niitä vain saatiin tai ostettiin. Klubin tuki on ollut jatkuvaa ja Ukrainalaisia on autettu kaikissa mahdollisissa asioissa aina kala- sekä marjareissuja myöten.
Valtakunnallinen varainkeruu: Punainen Sulka sekä Arne Ritari -säätiö ja lionsritarit
LC Alahärmä on osallistunut tunnollisesti myös omaa klubia laajempiin aktiviteetteihin. Näistä merkittävimpiä ovat valtakunnalliset Punainen Sulka –kampanjat, joita on toteutettu vuodesta 1972 noin 5 – 10 vuoden välein. Varoja on kerätty mm. syöpätyöhön, sotaveteraanien ja –invalidien, vammaisjärjestöjen ja vanhusten hyväksi sekä Suomen lasten ja nuorten hyväksi.
Viimeisin Punainen Sulka -kampanja toteutettiin 19.3.2016 – 30.6. 2017. Klubin toimintasuunnitelma päätyi 6.000 euron keräystavoitteeseen, mikä myös toteutui. Keräystuotosta palautui klubille 25 %.
Arne Ritari -säätiö on Suomen leijonien vuonna 1986 perustama säätiö, joka tukee klubien, piirien ja liiton aktiviteetteja ja muutakin lionstoimintaa. Säätiö kartuttaa varojaan ottamalla vastaan lahjoituksia etupäässä adressi- ja ritarimaksujen kautta.
Paras huomionosoitus klubin kokeneelle, aktiiviselle jäsenelle on hankkia hänelle Ritari-killan jäsenyys. Ritarikilta perustettiin vuonna 1994.
LC Alahärmä on hankkinut Lions–ritarin arvon seuraaville jäsenilleen:
Esko Töyli (1995)
Seppo Försti (1997)
Jouko Kalijärvi (1998)
Jaakko Sippola (2001)
Antero Ylinen (2002)
Antti Ojanperä (2003)
Sauli Kujala (2004)
Pentti Ekola (2006)
Raimo Alakumpula (2007)
Heino Rämäkkö (2007)
Asko Hakola (2008)
Matti Tyni (2010)
Mauri Pihlajamäki (2010)
Matti Heikkilä (2011)
Paavo Heikkilä (2011)
Martti Härkönen (2011)
Seppo Malmi (2011)
Heikki Lehtinen (2013)
Raimo Peltola (2018)
Harri Sillanpää (2018)
Ilkka Vainio (2022)
Hannu Niemi (2022)
Antti Isotalo (2022)
Jari Välikangas (2022)
Jari Pitkämäki (2022)
Keväällä 2019 LC Alahärmä palkittiin siitä, että sillä on F-piirin klubeista eniten lionsritareita
Kansainvälinen varainkeruu: LCIF ja Melvin Jones -jäsenyys
Säätiö Lions Clubs International Foundation (LCIF) on perustettu vuonna 1968 kanavaksi, jonka kautta kuka tahansa (henkilö, yhdistys tms.) voi osallistua kansainväliseen avustustoimintaan kaikkialla maailmassa. LCIF on rekisteröity, ei kaupallinen, verovapaa säätiö.
Melvin Jones-jäsenyys on suurin kunnianosoitus, jonka säätiö voi myöntää. Sen saa vain se yksityinen lahjoittaja, joka on lahjoittanut ilman määrättyä käyttöä yhteensä 1.000 USD, tai jonka puolesta on tämän suuruinen lahjoitus tehty.
LC Alahärmä on vuosien saatossa hankkinut klubilleen näitä jäsenyyksiä 8 kappaletta. Klubin ensimmäiset Melvin Jones –jäsenyydet myönnettiin vuonna 1992, klubin 30–vuotisjuhlassa Esko ja Helena Töylille. Vuosijuhlassa vuonna 1995 luovutettiin Melvin Jones –jäsenyydet klubin perustajajäsenille; Olavi Antilalle, Aarre Eiralle, Jouko Heikkilälle, Pekka Kallionpäälle ja Kalervo Myllykoskelle. Vuonna 2008 Melvin Jones–jäsenyys hankittiin Erkki Kamajalle.
Myöskin lahjoitukset LCIF-rahastolle eri projekteihin vakiintuivat 80-luvulla; tuettu on mm. Ecuadorin silmäklinikkaa ja lastenkotia Indonesiassa.
– LC ALAHÄRMÄ –
PUOLISO- ELI LADYTOIMINTA
Ladyt ovat toimineet aktiivisesti leijonien rinnalla klubimme toiminnan alkuajoista asti. Ladyt kokoontuvat säännöllisesti leijonien kokousiltoina, joka kuukauden toinen torstai. Kokousiltoja on vietetty perhelionismin merkeissä, sillä, varsinkin aikaisemmin, myös lapsia on osallistunut kokouksiin.
Puolisot toimivat raikkaan ripeästi; järjestävät keskuudessaan erilaisia teemailtoja, virkistävät toiminnallaan koko klubia ja myös meidän miesten kokouksia, ja opettavat lapsetkin tuntemaan Lions-toimintaan kuuluvia hyviä periaatteita. Puolisot järjestävät myös virkistäviä matkoja teattereihin ja myös koko perheelle, jos esitykset ovat lapsille sopivia.
Pitämällä kuukausikokouksissa arpajaisia ja perimällä miehiltä kohtuullisen kahvimaksun, he saavat rahaa, jonka lahjoittavat kauden lopussa pitäjän koululaisille stipendeinä, nuorisoon kohdistuvaan toimintaan tai muuhun auttamistyöhön. Ladyillä on siis omia aktiviteetteja, joiden tuoton he luovuttavat lyhentämättömänä moniin paikallisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin kohteisiin. Ladyt myös osallistuvat veljien aktiviteetteihin sekä harrastus- ja virkistystoimintaan.
Kokoukset mahdollistavat myös ladyille säännölliset kokoontumiset ja keskinäisen verkostoitumisen. Ladytoiminta on organisoitunut siten, että pääsääntöisesti klubin presidentin puoliso vetää toimintaa. Hänen tukenaan toimivat sihteeri ja rahastonhoitaja. Jokaiseen kokoukseen sisältyy yhteisesti käsiteltävä teema, tutustumiskäynti tai vierailu. Moni lady onkin kokenut lionin rinnalla aktiivisen ja antoisan lady–taipaleen.
Ukrainan sota vuonna 2022 toi myös Suomeen pakolaisia turvaan sodalta. Myös Alahärmän tyhjiä asuntoja kunnostettiin, maalattiin, siivottiin ja kalustettiin Ladyjen sekä muiden vapaaehtoisten voimin pikavauhtia asuttaviksi. Selvisi että pakolaisilla ei välttämättä ole juuri muuta kuin päällä olevat vaatteet ja jotain henkilökohtaista. Jukka ja Anne Katajamäki antoivat tuota pikaa liikehuoneistonsa käyttöön lahjoitustavaroiden keräystä varten. Siitä tehtiin UkrainaShop. Ihmiset voivat tuoda sinne vaatteita, keittiötarvikkeita, lastenvaunuja, polkupyöriä yms. mitä kotitalouksissa tarvitaan. Ukrainalaiset voivat hakea sieltä tarvitsemiaan tarvikkeita. Shopia hoitavat Annen ohella vuorotellen muutkin Ladyt.
Liite 1
KLUBIMME KESKEISET TOIMIHENKILÖT KAUTTA AIKAIN
Presidentti | Sihteeri | Rahastonhoitaja | |
1961/62 | Erkki Karpiala | Jaakko Saltevo | Toivo Nevala |
1962/63 | Vilho Marttala | Toivo Alahuhta | Lauri Mäkihaapoja |
1963/64 | Aarre Eira | Jaakko Sippola | Armas Siekkinen |
1964/65 | Veikko Peltola | Erkki Karpiala | Tapani Alkio |
1965/66 | Pekka Kallionpää | Kalervo Myllykoski | Veikko Silvonen |
1966/67 | Matti Rautakorpi | Antti Niemelä | Voitto Pohjonen |
1967/68 | Olavi Antila | Juhani Mannila | Erkki Karpiala |
1968/69 | Kalle Kauppila | Jaakko Knuuttila | Tapani Alkio |
1969/70 | Kalevi Kuoppala | Heino Näsi | Vesa Isotalo |
1970/71 | Pauli Kivimäki | Reijo Kuivinen | Eino Miilunpohja |
1971/72 | Jaakko Sippola | Paavo Laakso | Jouko Kalijärvi |
1972/73 | Sauli Uusitalo | Simo Perämäki | Erkki Karpiala |
1973/74 | Heikki Ylinen | Pentti Huhtala | Olavi Antila |
1974/75 | Tapani Tamminen | Veikko Heimonen | Pertti Veltheim |
1975/76 | Jouko Heikkilä | Seppo Försti | Kalle Kauppila |
1976/77 | Simo Perämäki | Kauko Mäkihaapoja | Raimo Hautala |
1977/78 | Kalervo Myllykoski | Esko Töyli | Väinö Kaattari |
1978/79 | Jouko Kalijärvi | Jouko Heikkilä | Juhani Salo |
1979/80 | Raimo Alakumpula | Heino Rämäkkö | Rauno Anttila |
1980/81 | Kustaa Salumäki | Raimo Alanen/Erkki Kamaja | Tapio Siekkinen |
1981/82 | Heino Näsi | Raimo Hautala | Pentti Kunnari |
1982/83 | Seppo Försti | Tapio Siekkinen | Sauli Kujala |
1983/84 | Juhani Salo | Veikko Lyly | Erkki Kamaja |
1984/85 | Esko Töyli | Asko Autio | Markku Antila |
1985/86 | Tapio Siekkinen | Kari Lähdesmäki | Markku Pelkonen |
1986/87 | Max Norrdahl | Jouko Kalijärvi | Antero Ylinen |
1987/88 | Heino Rämäkkö | Antti Ojanperä | Seppo Malmi |
1988/89 | Erkki Kamaja | Matti Heikkilä | Jukka Valli |
1989/90 | Sauli Kujala | Paavo Heikkilä | Simo Mäntylä |
1990/91 | Antti Ojanperä | Martti Härkönen | Asko Hakola |
1991/92 | Seppo Malmi | Jari Välikangas | Raimo Peltola |
1992/93 | Antero Ylinen | Mauri Pihlajamäki | Esko Tynilä |
1993/94 | Matti Heikkilä | Harri Sillanpää | Pentti Ekola |
1994/95 | Asko Hakola | Jussi Salminen | Tuomo Välikangas |
1995/96 | Jari Välikangas | Heikki Lehtinen | Antti Isotalo |
1996/97 | Paavo Heikkilä | Antero Ylinen | Harri Sillanpää |
1997/98 | Martti Härkönen | Juha-Matti Alaranta | Mauno Ylinen |
1998/99 | Raimo Peltola | Tuomo Välikangas | Jari Välikangas |
1999/00 | Pentti Ekola | Vesa Hautala | Jari Välikangas |
2000/01 | Mauri Pihlajamäki | Simo Viitala | Antero Ylinen |
2001/02 | Harri Sillanpää | Asko Ojanperä | Vesa Paloniemi |
2002/03 | Mauno Ylinen | Pentti Ekola | Martti Härkönen |
2003/04 | Antti Isotalo | Ilkka Vainio | Jari Pitkämäki |
2004/05 | Heikki Lehtinen | Antero Ylinen | Asko M. Hakola |
2005/06 | Vesa Hautala | Vesa Paloniemi | Pentti Ekola |
2006/07 | Ilkka Vainio | Antti Isotalo | Harri Ojanperä |
2007/08 | Jari Pitkämäki | Harri Yli-Rahnasto | Mauri Pihlajamäki |
2008/09 | Hannu Niemi | Harri Ojanperä | Paavo Heikkilä |
2009/10 | Antero Huhtala | Jani Klemola | Ilkka Vainio |
2010/11 | Mika Erkinheimo | Risto Vatanen | Hannu Niemi |
2011/12 | Harri Yli-Rahnasto | Hannu Niemi | Antero Huhtala |
2012/13 | Harri Ojanperä | Raimo Peltola | Vesa Hautala |
2013/14 | Jani Klemola | Asko Hakola | Osmo Myllykoski |
2014/15 | Risto Vatanen | Hannu Niemi | Mika Erkinheimo |
2015/16 | Seppo Malmi | Raimo Peltola | Jani Klemola |
2016/17 | Osmo Myllykoski | Ilkka Vainio | Antti Isotalo |
2017/18 | Asko Hakola | Martti Härkönen | Mauri Pihlajamäki |
2018/19 | Jari Välikangas | Jaakko Heikkilä | Harri Sillanpää |
2019/20 | Paavo Heikkilä | Mauri Pihlajamäki | Heikki Lehtinen |
2020/21 | Jukka Katajamäki | Harri Sillanpää | Osmo Myllykoski |
2021/22 | Jarmo Lahti | Harri Ojanperä | Jari Välikangas |
2022/23 | Jaakko Heikkilä | Osmo Myllykoski | Jari Välikangas |
Liite 2
LC – ALAHÄRMÄN JÄSENET 2010-2022
Jäsen | Lady | Liittynyt järjestöön |
Alakumpula Raimo | Maija | 1965 * |
Ekola Pentti | Paula | 1991 *** |
Erkinheimo Mika | Nina | 2006 |
Försti Seppo | Ritva | 1967 |
Hakola Asko | Elsa | 1988 ** |
Hautala Vesa | Tanja | 1998 ** |
Heikkilä Matti | Sirkka-Liisa | 1984 ** |
Heikkilä Paavo | Leena | 1988 |
Huhtala Antero | Arja | 2005 |
Härkönen Martti | Pirkko | 1988 |
Isotalo Antti | Tarja | 1994 |
Kalijärvi Jouko | Lilja | 1964 |
Kamaja Erkki | Sinikka | 1978 |
Klemola Jani | Kati | 2007 ** |
Koivisto Pasi | Jaana | 2009 ** |
Lehtinen Heikki | Riitta | 1994 |
Malmi Seppo | Pirkko | 1980 |
Myllykoski Osmo | Tuula | 2011 |
Niemi Hannu | Johanna | 2002 |
Ojanperä Antti | Marja-Liisa | 1979 |
Ojanperä Harri | Eija | 2005 |
Peltola Raimo | Eija | 1990 |
Pihlajamäki Mauri | Anne | 1991 |
Pitkämäki Jari | Raili | 2001 |
Rämäkkö Heino | Raija | 1978 ** |
Salo Petri | Maritta | 1994 ** |
Sillanpää Harri | Päivi | 1991 |
Sippola Jaakko | Marja-Terttu | 1962 |
Tyni Matti | Hillevi | 1963 |
Töyli Esko | Helena | 1972 *** |
Vainio Ilkka | Riitta | 1998 |
Vatanen Risto | Kristiina | 2009 *** |
Välikangas Jari | Anne Niemi | 1987/2011 |
Ylinen Antero | Anna-Liisa | 1982 |
Yli-Rahnasto Harri | 2005 | |
Åman Hannu | Vuokko | 2011 ** |
Silvonen Marko | Kirsi | 2014 |
Kivinen Timo | Kirsi | 2014 |
Katajamäki Jukka | Anne | 2016 |
Heikkilä Jaakko | Sanna | 2016 |
Lahti Jarmo | Irmeli | 2017 |
Jokinen Lauri | Aulikki | 2019 |
Luoma Janne | Kirsi | 2019 ** |
Heikkilä Teemu | 2020 | |
Tyni Paavo | Birgit | 2020 **** |
Latvala Ari | Ritva | 2020 **** |
Saukko Ari | Riitta | 2022 |
- edesmennyt *
- eronnut järjestöstä **
- siirtynyt toiseen klubiin ***
- tullut toisesta klubista ****
Näkymä tulevaisuuteen on jäsenmäärän suhteen LC Alahärmässä positiivinen. Vaikka valtakunnallisesti klubien jäsenmäärät ovat olleet hiipumaan päin, klubissamme jäseniä on ollut 32 +/- 2 koko vuosikymmenen.
Liite 3
KLUBIN ULKOPUOLISET PALVELUTEHTÄVÄT
Lohkon puheenjohtaja | 1964-65 | Vilho Marttala |
Lohkon puheenjohtaja | 1970-71 | Pekka Kallionpää |
Varapiirikuvernööri | 1972-73 | Pekka Kallionpää |
Lohkon puheenjohtaja | 1977-78 | Jaakko Sippola |
Lohkon puheenjohtaja | 1982-83 | Aarre Eira |
Lohkon puheenjohtaja | 1988-89 | Esko Töyli |
Piirin III-alueen puheenjohtaja | 1989-90 | Esko Töyli |
Piirikuvernööri | 1990-91 | Esko Töyli |
Piirin sihteeri | 1990-91 | Seppo Försti |
Piirin rahastonhoitaja | 1990-91 | Sauli Kujala |
Suomen Lions-Liiton varapuheenjohtaja | 1991-92 | Esko Töyli |
Suomen Lions-Liiton puheenjohtaja | 1992-93 | Esko Töyli |
Lohkon puheenjohtaja | 1993-94 | Erkki Kamaja |
Piirihallituksen jäsen | 1988-99 | Esko Töyli |
Lohkon puheenjohtaja | 1999-00 | Asko Hakola |
Piirihallituksen jäsen | 2000-03 | Asko Hakola |
Piirihallituksen jäsen | 2005-09 | Asko Hakola |
Lohkon puheenjohtaja | 2006-07 | Pentti Ekola |
Piirihallituksen jäsen | 2010-11 | Asko Hakola |
Piirin III-alueen puheenjohtaja | 2010-11 | Asko Hakola |
Piirin III-alueen puheenjohtaja | 2015-16 | Paavo Heikkilä |
Liite 4
IN MEMORIAM
Raimo Alakumpula
Rauno Anttila
Aarre Eira
Jouko Heikkilä
Lionel Järvi
Pekka Kallionpää
Sauli Kujala
Tapani Liias
Heimo Liinamaa
Vilho Marttala
Leuno Mäkihaapoja
Toivo Mäkinen
Matti Paloaro
Armas Siekkinen
Jaakko Sippola
Simo Viitala
Ensio Välikangas