Toiminta ja aktiviteetit

 

Edustukset ja toiminta

Klubia ja sen jäseniä on huomioitu monilla erilaisilla palkinnoilla. Klubi on voittanut useita piirikilpailuja, milloin lentopallossa, leikekirjan pidossa, Lions-aatteen esilläpidossa ja parhaasta palveluaktiviteetista. Tämä osoittaa, että klubin toimintaa on sävyttänyt “tekemisen meininki”.

* Yli 60-vuotias klubi on hakenut Lions-ritarin arvon 25 jäsenelleen ja kahdeksalle (8) Melvin Jones- jäsenyyden, joista yksi on myönnetty ladylle.

* Klubilaisia on kutsuttu moniin palvelutehtäviin Lions-liiton ja piirin tasolla. Klubista on lähtöisin useita lohkon puheenjohtajia, alueen puheenjohtajia ja toimikuntien jäseniä.

* Kansainvälisen nuorisoleirin järjestelyvastuussa on ollut Asko Hakola useita vuosia. Hänen johdollaan toteutettiin kansainvälinen nuorisoleiri myös klubin 50-juhlavuotena. Esko Töyli toimi 1990-luvun alussa piirikuvernöörinä, Lions-liiton varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana (CC). Hän on myös Arne Ritari -säätiöön kuuluvan Ritari-killan vanhin.

Kuukausikokouksissa ei jaaritella

Kokous

Toimikunnat tekevät työtään ja raportoivat asioista kuukausikokouksissa. Puolisot pitävät samaan aikaan seinän takana oman tilaisuutensa lasten kanssa, tarjoavat miehille kahvit leivonnaisten kera ja pitävät miniarpajaiset. Lapsilla on mahdollisuus leikkiä ja uida altaassa. Kokouksen päätyttyä miehillä on mahdollisuus saunomiseen, makkaran paistoon ja ”keskustelukerhon” kokoontumiseen.
Kokouksissa on poikkeuksetta hauskaa, jonka on huomattu lisäävän sitoutumista klubiin ja sen toimintaan. Presidentit pyrkivät päättämään kokouksen virallisen osuuden kello 21.00 mennessä, jotta vapaalle keskustelulle jäisi aikaa.

Tärkeimmät aktiviteetit kautta aikojen

Alahärmän klubi on kuuluisa palveluaktiviteeteistaan, joista tunnustuksena sille on myönnetty vuonna 1985 ensimmäinen “Top 10 club service activity award” -palkinto Suomessa. Tiettävästi palkinto oli samalla ensimmäinen Euroopassa.

Toukokuussa 1985 pidetyssä Palvelupäivässä miltei koko pitäjä oli mukana. Lionsit hoitivat, että palveluammateissa toimivat järjestivät ihmisille ilmaiset palvelut. Kaikki oli ilmaista autokyydeistä fysikaalisiin hoitoihin, autonpesuista kotien siivouksiin, lääkärinpalveluista saunomiseen, ruokailuista konsertteihin jne. Lähes kolmen tuhannen (3000) ihmisjoukko oli yhtä hymyä: “Olisipa tällaista joka päivä”, he ihastelivat.

Olemme rakentaneet mm. Leijonapuistoomme näkötornin, josta voi ihailla laajaa lakeutta. Lisäksi klubi on tehnyt lukuisia lahjoituksia; piano, televisioita, radioita, tauluja, kuulolaitteita yms. sairaaloihin ja vanhainkoteihin. On järjestetty syntymäpäiväjuhlia, muistettu jouluisin, kustannettu päivällisiä ja käyty muuten vaan tapaamassa keskustelun merkeissä. Taloudellisen avun tarpeessa olevia on avustettu rahallisesti ja muutamia on tuettu kustantamalla virkistyslomia. Koulumenestystä on tuettu stipendein puolisoiden (ladyjen) kanssa ja muistettu nuorison harrastustoimintaa. Nuoret ovatkin osallistuneet innokkasti klubin järjestämään kansainväliseen nuorisovaihtoon. Olemme ottaneet myös vastavuoroisesti ulkomaalaisia nuoria Alahärmään. Näin olemme pysyneet luomaan pysyviä kansainvälisiä yhteyksiä. Lions Questin historian aikana klubi on tarjonnut koulutuksen kaikkiaan 21 opettajalle 20 vuoden aikana.

Toiminta lasten ja nuorten hyväksi on monipuolista, yksittäisistä aktiviteeteista, kuten lasten koulutien turvaamisesta  koulujen alkaessa aina syys-toukokuun välisenä aikana viikottain toteutettuun lasten kerhotoimintaan.
Netin käyttöä koskevat opetusmateriaalit ja Turvallisesti netissä-oppaat auttavat koululaisia turvallisempaan netin käyttöön.
Alahärmän lukiolle hankittiin neljä ohjelmoitavaa robottia oheislaitteineen. Älytaulu hankittiin Hakolan koulun opetuskäyttöön.
Lasten urheiluharrastuksia on tehty mahdolliseksi mm. avustamalla välinehankinnoissa, toiminnan järjestelyissä ja turnauksiin osallistumisessa. Yleisurheilu, lentopallo, mäkihyppy, jalkapallo kuuluvat muun muassa lajikirjoon, jossa harrastusmahdollisuuksia on edistetty.
Partiotoiminnan leirijärjestelyt on ollut yksi kohteista.
Paikallisen kesäteatterin toimintaa on autettu mm. hankkimalla pukeutumistiloiksi rakennukset.
Kehitysvammaisten hoitokodin terapia-altaan hankinnassa avustimme yhteistyössä naapuriklubien kanssa.
Omaishoitajien tukemiseksi on järjestetty aktiviteetteja, kuten renkaan vaihtoa. Varat ohjataan paikkakunnan omaishoitajille heihin yhteydessä olevien viranhaltijoiden kautta.
Veteraaneille ja heidän leskilleen käydään viemässä henkilökohtaisesti joulutervehdyksenä paketit, joissa on monenlaista tarpeellista ja mukavaa.
Äkillisesti hädänalaiseen tilanteeseen, esim. onnettomuuden vuoksi, joutuneille on klubi tarjonnut apuaan mahdollisuuksiensa mukaan.
Klubin hallussa ja hoidossa on Yli-Viitalan liikuntakeskuksessa oleva kota, jota voivat käyttää kaikki siellä liikkuvat levähtämiseen ja nuotiotulesta nauttimiseen.

Taloudellisesti mitattuna klubimme palvelutyö on ollut mittavaa. Olemme saaneet näistä aktiviteeteistämme runsaasti näkyvyyttä tiedotusvälineissä, lehdissä, radiossa ja televisiossakin.

Aktiviteetteja viime vuosilta

* Sight First II. (Kampanjan sivuille pääset tästä).
* Joulutervehdyskäynnit veteraanien kodeissa ja vanhainkodissa pienten lahjojen kera.
* Koululaisille jaetaan keväisin stipendejä.
* Lahjoituksia urheilu- ja harrastusyhteisöille, nuorisoseuran kesäteatterille lahjoitettiin hirsirakennukset.
* Mahdollistettu opettajien osallistuminen Lions Quest-koulutukseen.
* Järjestetty nuorille asennekasvatustilaisuuksia.
* Lähde Messiin – kerho 9-12 vuotiaille. Kiinnostavaa tekemistä nuorille.
* Netin käyttöä koskevat opetusmateriaalit ja Turvallisesti netissä-oppaat auttavat koululaisia turvallisempaan netin käyttöön.
* Alahärmän lukiolle hankittiin neljä ohjelmoitavaa robottia oheislaitteineen.
* Hakolan koulun opetuskäyttöön hankittiin älytaulu.
* Turvapäivän aktiviteetti. Koulunaloituksen liikenneohjaus.
* Voltin ja Hakolan kolujen alueelle hankittu frisbee golf radat.
* Miesten ilta, kaikille avoin yleisöluentotilaisuus lokakuussa.
Luennoitsijana Pellervo Petäys.
* Muisti-ilta, yleisöluentotilaisuus yhdessä Muistiluotsin kanssa.
* Veteraanipäivän keräys.
* Avustus-aktiviteetteja mm. polttopuiden hankintaa ja vientiä.
* Avustus- ja lahjoitusvarojen keräämiseen liittyvät aktiviteetit.
* Ohjelmoitavien robottien hankinta Alahärmän lukiolle opetuskäyttöön, 4 robottia oheislaitteineen.
* Nuorison ja omaishoitajien hyväksi kohdistuvia aktiviteetteja.
* Renkaiden vaihtopäivä ja liikenneturvapäivä. Tapahtumapäivä, jossa renkaiden vaihdon lomassa huomioidaan myös lapset. Tuotto omaishoitajien auttamistyöhön.
* Heijastinten jakaminen syksyllä ja talvella kaikenikäisille osana liikenneturvatyötä.
* Liukkauden torjunta ja liukastumisen estäminen. Hiekoitusmurskeiden pakkaus ja toimitus vanhuksille ja kodissaan asuville apua tarvitseville.
Liukuesteitä kenkiin.
* Alahärmäläisiin talouksiin jaettiin 1000 palovaroitinta. Paikalla oli puhumassa Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä.
* Lions Ladyt järjestivät Hyvinvointi-illan missä oli luennoimassa Fysiatrian erikoislääkäri Lasse Vuoto.
* Koronakevään 2020 aikana lahjoitettiin kotihoidon piirissä oleville, sekä kotisairaanhoitajille uunituoreita leipomuksia paikalliselta leipomolta.
* Vuosittain olemme tukemassa ekaluokkalaisten koulun aloittamista valvomalla ja ohjaamalla liikennettä ensimmäisten koulupäivien aikana.
Näkyvyys koulutietä turvaamassa on saanut runsaasti positiivista palautetta. Eräs 6 vuotias tyttö sanoi autossa äidilleen ”Äiti, noi on niitä suojelusenkeleitä”.

7AEA0F75-E3A4-4E8A-B7EE-89B20C93992A.jpeg
Leijonat koulutietä turvaamassa 12.8.2021

 

Traktori Perunan kerääjät

Päiväkoti tuulihaukan pesällä

8.10.2021 järjestettiin päiväkodin kanssa jo kymmenettä kertaa perunannostopäivä missä lapset pääsivät tutustumaan mistä perunat oikein tulevat..
Samalla lasten kanssa käytiin tutustumassa yhteen leijonien 14 tuulihaukan pesään. Neljässä pesässä on varmuudella ollut kuluvana vuonna poikasia.

 

Puolisotoiminta

Puolisotoiminta

Puolisot toimivat raikkaan ripeästi; järjestävät keskuudessaan erilaisia teemailtoja, virkistävät toiminnallaan koko klubia ja myös meidän miesten kokouksia, ja opettavat lapsetkin tuntemaan Lions-toimintaan kuuluvia hyviä periaatteita. Puolisot järjestävät myös virkistäviä matkoja teattereihin ja myös koko perheelle, jos esitykset ovat lapsille sopivia.
Pitämällä kuukausikokouksissa arpajaisia ja perimällä miehiltä kohtuullisen kahvimaksun, he saavat rahaa, jonka lahjoittavat kauden lopussa pitäjän koululaisille stipendeinä, nuorisoon kohdistuvaan toimintaan tai muuhun auttamistyöhön.
Puolisot toimivat aktiivisina myös nuorisovaihtotoiminnassa.

 

 

Kansainvälinen nuorisovaihtoleiri

Nuorisotoiminta

Kansainvälinen nuorisovaihtoleiri pidettiin Kuortaneella elokuussa 2011.
Klubimme oli järjestävä klubi neljättä kertaa ja leirin johtajana toimi, myöskin jo neljättä kertaa, lion Asko Hakola. Askon kokeneessa ohjauksessa ja leiriväen huolenpidon alla tapahtuma onnistui hyvin jälleen kerran.
Valtakunnan suosituimmalle kansainväliselle leirille ilmoittautui 30 osallistujaa ympäri maailmaa. Leiriläiset olivat kaksi viikkoa ennen leiriä majoittuneina eri perheisiin, pääasiassa F-piirin alueella.
Ylemmässä kuvassa Matti Tyni kertomassa Härmästä, klubista ja Leijonapuistosta. Alemmassa kuvassa erään nuorisoleirin osallistujia heidän vieraillessaan Alahärmässä, tutustumassa lakeuksiin ja Power park-huvipuistoon.

 

Kansainvälinen nuorisovaihtoleiriKansainvälinen nuorisovaihtoleiri