Padel Tennis Park LC Alahärmä

Kesällä 2023 Antero Ylinen sai idean Alahärmän vanhojen tenniksen ulkokenttien kunnostamisesta sekä rinnalle rakennettavista padel kentistä. Tenniskenttiä oli kaksi joiden kunto alkoi olla jo huono.

Hanke alkoi tutkimalla miten kentät rakennetaan, neuvotteluilla kaupungin kanssa maapohjan käyttöoikeudesta sekä tietysti yhteistyöllä vanhoja kenttiä hallinnoivan Härmät Tennis ry:n kanssa. Suunnitelmaksi tuli kunnostaa vain toinen vanhoista tenniskentistä ja rakentaa toisen tilalle kaksi padel kenttää.

Kohta olikin jo päästy alustavaan kustannusarvioon sekä sopimukseen Härmät Tenniksen sekä Kauhavan kaupungin kanssa. Seuraava porras oli luonnollisesti rahoituksen suunnittelu. ELY-keskuksesta saatiin suullisesti alustava hyväksyntä hankkeelle. Jäljellä oli urakkavaiheiden sekä materiaalien tarjouspyynnöt sekä rahoitushakemuksen laadinta. Lopputalven aikana rahoitus varmistui ja tarjouskilpailun tuloksena valittiin urakoitsijat sekä solmittiin työsopimukset.

Urakoitsijat:
Maansiirtotyöt, Tuhkasaari Oy
Pohjalaatan valu, Betonilattiat Salo Oy
Kenttien rakentaminen, Saltex Oy

Huhtikuun 2024 aikana LC Alahärmän toimesta purettiin vanhat verkkoaidat ja toukokuun alussa alkavat maansiirtotyöt lujan pohjan rakentamiseksi. Alustava suunnitelma on että kentät olisivat pelikunnossa jo loppukesän aikana.

Kentien valmistuttua ne ovat Alahärmäläisten käytössä veloituksetta. Kauhavan kaupunki on hankkimassa kevään 2024 aikana urheilupaikoilleen ajanvarausjärjestelmää mihin myös nämä kentät liitetään.

Padel lajina

Padel on suomessa uusi tulokas ja sillä on erittäin matala aloittamiskynnys, ja se sopii kaikenikäisille.

Padelia pelataan 10 metriä x 20 metriä kokoisella kentällä, jota ympäröi lasista ja metalliverkosta valmistetut seinät. Pistelasku on kuten tenniksessä, jota voidaan pitää padelin sisarlajina. Padelin eduksi lasketaan kuitenkin usein pitkään kestävät pallorallit, jotka juuri kenttää ympäröivät seinät mahdollistavat.

Padel on kaiken kaikkiaan helposti omaksuttava peli. Yksinkertaiset säännöt oppii nopeasti ja mailaa on lyhyen vartensa ansiosta helppo käsitellä. Pallo saa pelissä kimmota sekä kentän että seinien kautta, joten erilaisia lyöntimahdollisuuksia on runsaasti. Padelia on kuvattu mailapelien shakiksi, sillä pelin taktisuus on oleellinen osa sen luonnetta. Lajissa ei menestykään pelkällä voimalla – esimerkiksi voimakas syöttö ei ole Padelissa tärkeä kuten tenniksessä – vaan oikean tekniikan opettelu ja peliäly antavat kaikille yhtäläiset mahdollisuudet.

Peliä pelataan nelinpelinä, joten sosiaalisuus, peliporukat ja erilaiset pelitapahtumat ovat olennainen osa lajikulttuuria. Padel on hauskaa ja koukuttavaa ajanvietettä, mutta samalla sopivan haastavaa kunnon kohottamiseen ja soveltuu lähes kaikille. Padel yhdistääkin kuntoilun, mielenkiintoisen pelin ja sosiaalisuuden tavalla, johon hyvin harva urheilumuoto pystyy.

Padel onkin kasvanut suosiotaan viime vuosina hurjaa vauhtia, harrastajia on jo yli 60 000. Koronavuosina harrastajamäärä jopa tuplaantui. Padelin huima kasvu sai kielteistä mainetta useiden halliyhtiöiden ajauduttua taloudellisiin vaikeuksiin. Tällä ei ole kuitenkaan liity padelin suosioon, kasvu on edelleen voimakasta. Halliyhtiöiden ongelmaksi muodostui se että halleja rakennettiin reilusti pelin suosion kasvua enemmän.

Padel säännöt