Skatepark LC Alahärmä

Antero Ylinen sai loppukesästä 2021 ajatuksen Skeittiparkista Alahärmään nähtyään illalla nuorten kokoontuvan koulun katoksen alla. Asiaan tutustuminen alkoi välittömästi etsimällä tietoa asiasta ja kiertelemällä eri paikkakunnilla tutustumassa olemassa oleviin skeittiparkkeihin. Pian alettiin hahmotella Alahärmään sopivaa kokoa ja mallia sekä muodostettiin käsitys hankkeen budjetista.

Summaa määrittäväksi tekijäksi osoittautui koon lisäksi valmistusmateriaali. Asfalttipohjalla vaneri- tai teräs-/vanerirampit olisi ylivoimaisesti edullisimpia vaihtoehtoja. Pian kuitenkin päätettiin että ainoa kestävä vaihtoehto on kokobetoninen ratkaisu, mikä on selvästi kallein mutta myös ainoa riittävän pitkäikäinen toteutusmalli. Betonin huoltotarve on myös vähäinen, yleisen siisteyden lisäksi pintaan levitetään ruiskuttamalla tai harjaamalla vuosittain tai joka toinen vuosi pintaa kunnossa pitävä pinnoite.

Skeittiparkin sijoituspaikan pitää olla avoin ja mahdollisimman yleinen paikka. Ei saa olla asutusta aivan vieressä eikä ympärillä puita varjoineen.
Sijoituspaikaksi ajateltiin heti alussa Nuorisoseura Onnelan edustalla olevaa nurmialuetta. Sijainti on aivan koulukeskuksen läheisyydessä useimpien koulumatkan varrella.
Nuorisoseuran kanssa keskusteltiin ajatuksesta ja se otettiin heti innokkaasti vastaan. Osoittautui myös että nurmialue on erillinen tontti mistä tehtiin kaupungin kanssa pitkä vuokrasopimus.

Alustavaksi budjetiksi määriteltiin 125 000 eur mikä on ylivoimaisesti klubin toistaiseksi suurin hanke. Budjetti kasvoi kuitenkin oikeaa toteutusmallia suunnitellessa aina 146 000 euroon.
Alustavissa rahoitustiedusteluissa saatiin erittäin lupaavia kommentteja. Päärahoittajia ovat ELY-keskus ja Kauhavan kaupunki. Loppu koostuu klubin sekä yhteistyökumppanien rahoituksesta. Tietysti mukana on myös Lions henkeen kuuluvaa talkootyötä. Kauhavan kaupungin kanssa yhteistyö on sujunut kaikilta osin erittäin hyvin.

Suunnitelma tilattiin kokeneelta useita skeittiparkkeja rakentaneelta suunnittelijalta. Suunnittelijan valintaan vaikutti myös että hänen suunnittelemia parkkeja oli aiemmin käytyjen parkkien joukossa ja ne olivat pidetyimpiä malleja. Suunnitelma tilattiin sen kokoisesta parkista mikä ajateltiin Alahärmään riittäväksi sekä sopii sille varatulle alueelle.
Suunnitelma lähetettiin myös Rullalautaliittoon kommentoitavaksi, vastauksena saatiin tieto että suunnitelman mukainen parkki sopii niin aloitteleville kuin kokeneille skeittareille.

Suunnitelman hyväksymisen myötä alkoi rahoitushakemuksen teko. Rahoitushakemus ELY -keskukseen on varsin monimutkainen dokumenttien kokonaisuus, onneksi sen laatimiseen löytyi kokenutta ja osaavaa tukea.
Projekti vaatii toimenpideluvan mikä saatiin kaupungilta rahoitushakemuksen liitteeksi.
Rahoitushakemuksen hyväksynnän jälkeen alettiin välittömästi kilpailuttamaan rakentajia sekä pohjatöiden tekijöitä, tavoitteena päästä välittömästi kevään edetessä rakennustoimiin. 

Toukokuun puolivälissä päästiin vihdoin pohjatöiden tekoon. Paikallisten ammattimiesten ja tarkoitukseen sopivien koneiden avulla työ eteni todella nopeasti.
Pintamullat poistettiin, lisättiin maanrakennuskangas, riittävä routaeristys sekä tehtiin tarvittavat täytöt. Kaivettiin hulevesille verkosto millä vedet johdetaan pois radalta ja sen alta. Täyttöjen ansiosta radan pohja nousee useita kymmeniä senttimetrejä ympäröivää maastoa korkeammalle.

 

 

Juhannuksen jälkeen alkoi tositoimet, ja rata alkoi näyttää muotoaan.

4.9.2022 Avajaiset

Skeittiparkki on viimein valmis ja läpäisi sekä kaupungin rakennustarkastajan että Hollolalaisen leikki- ja lähiliikuntapaikkojen turvallisuuteen erikoistuneen Pro Park Palvelut Oy:n tarkastuksen.

Lopputuloksena tuli silmiä hivelevän kaunis kokonaisuus Härmänkylän nuoriseurantalo Onnelan kanssa jaetusta piha-alueesta.

Avajaisissa oli läsnä Kauhavan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Janne Sankelo ja Lions liiton F-piirin piirikuvernööri Matti Kärnä.

Presidentti Jaakko Heikkilä juonsi tapahtuman Idean isä Antero Ylinen kertoi hankkeen vaiheista Rakennusprojektin valvojana toimi Harri Sillanpää Kauhavan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Janne Sankelo kertoi että asiat eivät tapahdu, ne pitää tehdä Lions liiton F-piirin piirikuvernööri Matti Kärnä muistutti että nuorisotyö on yksi lions toiminnan perustoimintoja Härmänkylän nuorisoseuran puheenjohtaja Tanja Ekola kehui yhteistyötä Nauhaa leikkasivat Lumi Lahti ja Valtteri Pukkila. Nauhaa pitelivät Jarmo Lahti ja Antero Ylinen

Tammikuussa 2023 ELY-keskus tarkisti radan sekä kirjanpidon ja niin saatiin lopullinen rahoitus projektille. Saatiin myös ihmettelyistä ja kehuja projektin erittäin nopeasta läpiviennistä.

 

Harrastuskysely

Skeittiparkki projektin yhteydessä tehtiin harrastekysely Alahärmän alueen ala-asteiden koululaisille opettajien avulla. Kyselyn tuloksena oli 77% kannatus skeitti- ja skuuttiharrastukselle. Kirkonkylällä oli jopa 85% kannatus.
Kyselyn tuloksista käytiin kertomassa kouluilla ja samalla palkittiin opettajia hyvästä yhteistyöstä kakuilla.
Kirkonkylän alakoulun vierailun yhteydessä oli paikalla myös Komiat ja Aviisi lehtien toimittajat. Alla olevista linkeistä näet ilmoitukset.